Telefona Root Atıp Atmamak Arasında Kalanlar


Android ile yeni tanışmış ya da uzun süredir tanışmış olan kullanıcıların hep kafasını kurcalayan durumlardan biridir root olmak ya da root erişimi. “Yapmalı mıyım? Yaparsam ne olur? Yapmazsam ne olur? Telefonum uf olur mu? Polisler evi basar mı?..”

Root erişimi sağlayan ya da sağlamak isteyen kişilerin genel olarak yaptığı hatalardan biri tümden gelim yöntemini kullanmalarıdır. Yani bir cihazı aldığınızda bu erişimin avantajları ya da dezavantajları hakkında net bir bilgiye sahip olmayan kullanıcılar sizi psikolojik olarak bunu yapmaya zorlar ve siz de bunu yapıp yapmama konusunda bir baskı oluşur ama genel olarak ne işinize yarayacağını bile bilmeden bunu yaparsınız, daha sonra ne yapacağınızı aramaya başlarsınız.
Bu yanlışın kaynağı da kontrol manyağı insanlardan geliyor. Bir cihazı alıp, her yerini tek tek değiştirme ya da bozma merakı olan insanlardan. Mantıklı açıklama da genelde “Android özgür, istediğimi yaparım” olur. Peki bu kontrol manyaklığı ne kadar doğru? Dikkatinizi çekmek istediğim şey bu kontrol manyaklığının bir mühendislik harikası şeyler olmadığı yani alanın uzman yazılım mühendisleri tarafından ortaya çıkarılan yazılımlar, genel olarak kurcalama sevdalısı insanlar tarafından modifiye ediliyor ve burada bir şeyler yaratılmıyor, başkasının(uzman birinin) yarattığı ürün bozularak kişiselleştiriliyor. Bunun yapılmasında bir sakınca var mı? Tabii ki yok ancak bu merak, ihtiyacı olmayan insanları yanlış yola da sürükleyebilir. Kişiselleştirmek güzel ama herkes için değil.

Öncelikle root yetkisinden, root erişiminden ya da root olmaktan bahsedelim. Nedir bu? Oldukça basit, dosya sistemimizdeki kök dizini(root) ve alt dizinine yazma yetkisine kavuşmamız root yetkisi oluyor. Bu yetkiyle normalde okuma yetkimizin bile olmadığı dizinlere yazma izni bile elde edebiliyoruz. Bundan sonra ne yapıyoruz? Aslında bireysel olarak tek tek dosya yazmıyoruz, bu yetkiyi kullanan uygulamaları kullanıyoruz. Kimi sistemdeki ayarları okuyor, değiştiriyor ve kaydediyor; kimi de oldukça farklı bir ayar oluşturuyor ve sistemin onu kullanmasını sağlıyor; kimi de sistemi komple değiştiriyor. Yani artık sistem üzerinde her dosyayı kontrol etmek mümkün hale geliyor.

Dezavantajlar

Peki root erişimi için neden ek bir çaba harcıyoruz? Madem Android o kadar özgür, telefonunuzu bu özgürlüğü kullanmak için aldınız, peki neden böyle şeylerle uğraşıyoruzsunuz? Net cevap: Güvenlik. Root olduğunuzda güvenlik ihlali mi oluşuyor? Aslında evet ama Superuser veya SuperSU gibi uygulamalar her root erişimi isteğini kontrol altına alıyor, yani cevap hayır. Peki nasıl güvenlik ihlali oluşuyor? Root yetkisi verdiğiniz uygulamalar bu yetkiyi ihlal edebilir. Google Play Store’dan indirdiğiniz bir uygulamada bu pek rastlanan bir şey olmasa bile Android uygulamaları dışarıdan(sideload) olarak yüklenebildiği için uygulamalar root erişimini kötü amaçla kullanabilir. Bunlar her ne kadar düşük ihtimaller de olsa, varlığı inkar edilemeyecek şeyler. Bir başka güvenlik faktörü de cihazınızın ele geçirilmesinde yani insan faktörü ortaya çıkıyor. Cihazınızı ele geçiren kişi eğer root erişimine sahipse tüm verilerinizi başka kaynaklara aktarabilir ve eğer önemli verilere sahipseniz bu konuda başınız yanabilir.

Not: Root atmayı düşünenler iyi araştırma yapmasını öneriyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder